Βασικό μέλημα είναι να δούμε τι είναι αυτό που μας κάνει να μην έχουμε τα προσδοκώμενα κέρδη στην επιχείρηση μας και πώς εμπλέκεται το ανθρώπινο δυναμικό της, δηλαδή το προσωπικό της. Τέτοια περίπτωση ήταν για εμάς, στην Release and Relax Motion Spa Consulting & Training Services, η επιχείρηση Vivian Nail Boutique στην Πάρο.

Πρόκεται για μια εποχική – τουριστική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών περιποίησης άκρων με πολύ καλό σημείο πώλησης (κεντρικά στη Νάουσα της Πάρου) που απασχολεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 7 άτομα, μαζί με την ιδιοκτήτρια Παπάζογλου Βίβιαν η οποία είναι και άριστη τεχνήτρια και παρείχε και εκείνη υπηρεσίες προς τους πελάτες τους.

Η ανάγκη που την έφερε σε εμάς ήταν ότι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την άρτια λειτουργία της ομάδας της και αντιμετώπιζε πολύ συχνά την εναλλαγή προσωπικού, με νέα άτομα, μια που τα προηγούμενα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης επιχείρησης, ακόμη και μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Αυτό φυσικά, δημιουργούσε εντάσεις μέσα στην επιχείρηση και κυρίως ανάγκαζε το προσωπικό να εργάζεται 12-16 ώρες τη μέρα ώστε να ¨βγαίνει¨ η δουλειά, πάντα φυσικά με τους ανάλογους μισθούς και τα ανάλογα bonus.

Με λεπτομερή αξιολόγηση της συγκεκριμένης υπόθεσης διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα δεν ήτανε ούτε στη μισθοδοσία των εργαζομένων (που άλλωστε ήτανε αρκετά υψηλή) αλλά ούτε και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες (μια που το επίπεδο ήτανε ιδιαίτερο υψηλό).

Άρα διαπιστώσαμε ότι η ομάδα της επιχείρησης δεν ήταν καθόλου δεμένη με το ύφος και το όραμα της επιχείρησης, και δεν λειτουργούσαν σαν μέρος αυτής ώστε να ξεπερνιόνται τα μικρά – προσωπικά θέλω σε σχέση με το συνολικό όφελος της επιχείρησης.

Vivian Nails Boutique

Έτσι λοιπόν σχεδιάσαμε ένα ΝΕΟ τρόπο συνεντεύξεων και αξιολόγησης προσωπικού καθώς και συγκεκριμένο τρόπο εκπαίδευσης τους σε όλο το φάσμα λειτουργίας της επιχείρησης και φυσικά τροποποιήσαμε το πλάνο εργασίας του προσωπικού (rotation plan) με προσανατολισμό:

  1.  Τη δημιουργία επιχειρησιακής και συνεργατικής κουλτούρας
  2. Την ένταξη των εργαζομένων στο στόχο της επιχείρησης
  3. Πλάνο ξεκούρασης τους κατά τη διάρκεια της σεζόν. (βλέπε σχήμα: 1)

Τα αποτελέσματα ήτανε εκπληκτικά μια που:

  1. Αυξήθηκε η απόδοση του προσωπικού
  2. Εξοικονομήθηκαν χρόνος και χρήματα από τις λιγότερες εκπαιδεύσεις
  3. Αυξήθηκε το ομαδικό πνεύμα και η συνεργατικότητα του προσωπικού
  4. Εξαφανίστηκαν οι εντάσεις μέσα στον εργασιακό χώρο – και ταυτόχρονα αυξήθηκε η ικανοποίηση των πελατών στην εξυπηρέτηση τους
  5. Αυξήθηκε ο τζίρος της επιχείρησης κατά 19% ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε το μισθολογικό κόστος
  6. Αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης!

Συμπερασματικά, οι λύσεις για την αύξηση της κερδοφορίας μιας επιχείρησης δεν είναι μόνο στην εισαγωγή ενός νέου προϊόντος ή μιας νέας καινοτομίας, αλλά η οργάνωση της λειτουργίας του ίδιου του αρχικού προϊόντος.

«Η αύξηση της κερδοφορίας μιας επιχείρησης εξαρτάται κατά 50% από τον τρόπο που «βλέπουμε» το προσωπικό μας και κατά 50% από τον τρόπο που τους κάνουμε να μας «βλέπουν»»

Μεγγίσογλου Παναγιώτης
Σύμβουλος Spa – Υπεύθυνος Εκπαίδευσης

Επικοινωνία: Release and Relax Motion Spa Consulting & Training Services, Λ. Αλεξάνδρας 9, Πεδίο του Άρεως, Αθήνα, 210 6432241